PAS: Decizia de a interzice celor care nu achită poliţa să intre în ţară este o o sfidare a bunului simţ şi o limitare abuzivă a drepturilor cetăţeanului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS: Decizia de a interzice celor care nu achită poliţa să intre în ţară este o o sfidare a bunului simţ şi o limitare abuzivă a drepturilor cetăţeanului

Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetăţenilor care nu au plătit poliţa de asigurare medicală reprezintă o sfidare a bunului simţ şi o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora. De această părere este Partidul Acţiune şi Solidaritate, care solicită Guvernului să revizuiască această decizie, pentru a permite tuturor cetăţenilor accesul în R. Moldova, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi medical.

De asemenea, PAS solicită Guvernului şi coaliţiei de guvernare PD-PSRM să oprească atacurile la adresa diasporei „care riscă să lase răni adânci în societatea noastră şi aşa dezbinată”.

„În această perioadă dificilă, când mii de cetăţeni şi-au pierdut locurile de muncă în străinătate şi nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, Guvernul avea obligaţia să găsească soluţiile optime pentru a-i proteja şi a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranţă acasă. Condamnăm dur această abordare cinică a unui Guvern care a uitat de contribuţia semnificativă pe care o are diaspora la economia Republicii Moldova.

Totodată, condamnăm atitudinea discriminatorie a unor exponenţi ai coaliţiei de guvernare PD-PSRM care au atacat josnic diaspora în ultima perioadă. Toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă se află în ţară sau peste hotare trebuie trataţi cu respect. Incitarea la ură în adresa diasporei este inadmisibilă şi încă o dată demonstrează că avem o guvernare care dezbină în loc să unească. În aceste vremuri grele este poate mai important ca oricând să dăm dovadă de solidaritate”, se spune într-un comunicat PAS. 

De asemenea, şi fostul ministru al Finanţelor, expertul Veaceslav Negruţă spune că această prevedere obligatorie este ca o „sperietoare folosită de guvernare”, în condiţiile în care prevederea art. 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie în medicina spune clar că mai multe categorii, printre care studenţii, inclusiv care fac studii peste hotare, pensionarii, etc. sunt asiguraţi de către Guvern.

„Respectiv, aceste categorii de concetăţeni nu trebuie să-şi facă griji pentru poliţa la revenire acasă, aşa precum insistă guvernarea la Chişinău”, spune Negruţă. 

Similare
RECOMANDĂRI